суботу, 21 березня 2020 р.

Вітаю!

Домашнього затишку!


Рукоділля було поширеним і улюбленим жіночим заняттям протягом багатьох століть.
Так, ще жителі Стародавнього Китаю вбачали зв’язок між рухами рук і розвитком головного мозку. Вони вважали, що вправи за участю рук і пальців гармонізують тіло і розум, позитивно впливають на пам’ять. Дійсно, рефлекторні точки, розташовані на кінчиках пальців, подають імпульси центральній нервовій системі.
Стимуляція цих точок цілюще впливає на внутрішні органи, тому ефект від рукоділля виявляється таким же, як і від масажу.
У давнину заняття рукоділлям були поширені серед різних верств суспільства. На жаль, сучасне людство дедалі менше працює руками. Адже тренування потрібне не тільки м’язам. Як м’язи атрофуються без роботи, так і здатності правої півкулі слабшають, якщо їх не використовувати.
Хоча психологи й невропатологи, зрозуміло, нам про це нагадують. З’явився навіть термін «арт-терапія». В основі її лежить ідея, що «ручна» творчість дозволяє знімати стрес і створювати позитивні емоції.
З’ясувалося, що нервовій системі людини властиво генерувати природні електричні імпульси, що виникають в нервових клітинах, м’язах і з’єднують їх нервових волокнах.
Медичні експерти навіть навчилися визначати, яке саме вплив робить той чи інший вид рукоділля. Так, в’язання на спицях вважається найбільш ефективним для подолання стресу. Одночасно воно сприятливо впливає на організм при серцево-судинних захворюваннях, хворобах нирок і травмах хребта.
В’язання гачком стимулює роботу нирок і печінки, допомагає лікувати застуду та остеохондроз. Особливо велику користь в’язання гачком приносить жінкам «у віці», адже це захоплення допомагає боротися ще й зі склерозом.
Комплексний вплив надає вишивання. Воно допомагає боротися з головним болем і нервовим напруженням, корисно при розтягуванні зв’язок і професійних захворюваннях рук. Вишивання також допомагає швидше справлятися із захворюваннями кровоносної та лімфатичної систем.
А вишивання хрестом не тільки знімає стрес і психічну напругу, забезпечуючи якнайшвидше відновлення нервової системи. Воно ще й сприяє поліпшенню дрібної моторики і забезпечує належний розвиток обох півкуль головного мозку. Саме тому дітям для повноцінного розвитку настійно рекомендують вишивати хрестом.
При цьому відновити працездатність «креативної» правої півкулі ніколи не пізно, треба тільки взятися за пензель, гачок, п’яльця або спиці. Такі відомі люди, як американський президент Ейзенхауер і прем’єр-міністр Великобританії Вінстон Черчілль, намагалися знайти у своєму щільному графіку час для малювання. 
А ще рукоділля позбавляє від шкідливої звички перекушувати. Більшість людей, на жаль, мають схильність заїдати неприємності. А ті, хто звик вишивати, в складній ситуації беруться за спиці, наприклад, так що їм рідше доводиться страждати від зайвих кілограмів. До речі, це ще один фактор, що впливає на тривалість життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.